Voor Limburg

Nog steeds wordt een hoog aantal mensen in Limburg door een hart- of vaatziekte getroffen. Een zorgwekkend gegeven dat onze volle aandacht verdient. Artsen en onderzoekers van het Maastricht Hart+Vaat Centrum, artsen van Maastricht UMC+ en Zuyderland en huisartsen uit de regio strijden tegen dit ernstige probleem, maar hebben uw hulp hard nodig. Meld u nu aan voor Loop met je dokter en steun hiermee de strijd tegen hart- en vaatziekten. Door uw inschrijving kan één leerling op de middelbare school leren reanimeren!

De opbrengst van Loop met je dokter gaat dan ook naar onderstaande projecten:

Reanimatieonderwijs

Het eerste project betreft reanimatieonderwijs in het voortgezet onderwijs door Taskforce QRS Maastricht, gestart door prof. dr. Ton Gorgels. De enige kans op overleven bij een hartstilstand is als er iemand in de buurt is die weet hoe te reanimeren. Onze ambitie is ervoor te zorgen dat over enkele jaren een complete generatie kan reanimeren door reanimatieonderwijs op middelbare scholen.

Plotse hartstilstand

Het tweede project van dr. Rachel ter Bekke betreft erfelijke factoren van hartstilstand. Eén op iedere vijf Nederlanders overlijdt aan een plotse hartstilstand. Deze dief in de nacht komt vaak onverwacht. Meestal is kransslagaderverkalking de boosdoener, maar erfelijke factoren spelen ook een belangrijke rol. Voornamelijk (maar niet uitsluitend) bij jongere patiënten. Een ‘foutje’ in het DNA kan ervoor zorgen dat hele families te maken krijgen met hartklachten. Door onderzoek van DNA binnen de patiënt en zijn familie, kan men meer te weten komen over het optreden van hartaandoeningen zoals plotselinge hartstilstand. Hierdoor wordt vroegtijdige opsporing van risicopatiënten mogelijk. Daarmee kunnen we levens redden van mensen die vaak nog in de bloei zijn van hun leven. Kortom, dit project is niet alleen van belang voor Limburgse families, maar uiteindelijk voor de hele bevolking.

Aangeboren afwijking van de hartklep

Het derde project is het onderzoek van dr. Bas Kietselaer naar aangeboren afwijkingen van een van onze hartkleppen, de aortaklep. Bij ongeveer 1 op de 50 Nederlanders is de aortaklep abnormaal en bestaat uit twee klepbladen, in plaats van drie. Bijna de helft van die patiënten met zo’n klep krijgt daar tijdens het leven problemen mee. Tijdig behandelen voorkomt ernstig ziek worden, maar vaak is een hartoperatie op jonge leeftijd nodig. We willen patiënten met een dergelijke klep vroegtijdig opsporen. Daarnaast doen we onderzoek naar betere behandeling van deze klepafwijking met medicijnen om hartoperaties te voorkomen.

Vrouwelijke vorm van hartfalen

Het vierde project gaat over de vrouwelijke vorm van hartfalen. Bij vrouwen komt namelijk de hartziekte diastolisch hartfalen vaak voor. Het onderzoek van dr. Vanessa van Empel spitst zich erop toe, waarom deze specifieke uiting van hart- en vaatziekten juist bij vrouwen voorkomt. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, terwijl de signalen dat er iets mis is met het hart toch pas laat worden herkend. Om dit te veranderen is onderzoek noodzakelijk om de vrouwelijke vorm van hartfalen eerder te herkennen en zo de behandeling beter af te kunnen stemmen op de behoefte van vrouwen.

Hartritmestoornissen

Vanuit het Maastricht UMC+ werkt prof. dr. Harry Crijns aan een onderzoek dat moet leiden naar een remedie tegen boezemfibrilleren, in de volksmond beter bekend als ‘hartritmestoornissen’. 

Wandelt u ook mee?

Wandelen doe je buiten. En dat is extra gezond. Buitenlucht geeft je een fitter gevoel en meer energie! Wist u dat een dagelijkse wandeling van 30 minuten de kans op hart- en vaatziekten vermindert? Meld u ook aan!

Kinderen

Ook voor kinderen is Loop met je dokter een leuk evenement. Speciaal voor hen zijn er leuke kinderactiviteiten. En natuurlijk kunnen kinderen ook meewandelen. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen gratis mee.

Deelname aan Loop met je dokter is uiteraard ook geschikt voor hartpatiënten en mensen die al wat ouder zijn. Het vraagt namelijk geen extreme inspanning. Het is altijd wel belangrijk dat hartpatiënten bij hun cardiologen navragen of deelname verantwoord is.”
Ton Gorgels